An Icelandic adventure

Fotad vid glaciärsjön Jökulsárlón. 
 
Fyra månader har redan gått sedan vi besökte Island och jag har äntligen haft tid att redigera bilderna. Jag har haft ganska fullt upp hela hösten eftersom jag har skrivit mitt examensarbete plus att jag har jobbat, men nu är examensarbetet inlämnat och godkänt med ett vitsord som jag är stolt över, vilket känns som en otrolig lättnad. Till julen kan jag nu alltså titulera mig tradenom, men nu ska vi fokusera på islandsresan som jag och pappa gjorde i mitten på augusti istället. 
 
Som alltid när jag/vi reser så ska de gå undan och denna gång verkade vi av 1400 kilometer på tre och en halv dag. Eftersom Island ligger västerut så reste vi bakåt i tiden när vi reste dit och vann på så sätt mycket tid. Vi landade på ett regnigt (förstås) Island på eftermiddagen och jag hade bokat bil en timme efter landning. Väskorna kom först en timme efter landning och man kan väl säga att vi hann på sekunden eftersom jag såg biluthyraren som skulle hämta upp oss på flygplatsen gå ut genom dörren när vi kom ut i ankomsthallen. Biluthyrningen gick smidigt och vi fick en nästan splitterny Honda SUV.  De flesta vägar på Island kräver nämligen fyrdjulsdrift, men kan nog säga att vi hade klarat oss lika bra med en tvådjulsdriven bil. 
 
Som alltid när jag reser var jag helt slut efter en lång bilresa ner till Helsingfors, en lång flygresa och all stress så vi körde inte längre än till Reykjavik den första dagen. Vi bodde på ett hotell mitt inne i centrum, så vi gick på lite sightseeing och shopping innan vi gick och la oss. 
 
Blandar bilderna fritt utan tidsordning. Alla bilder är fotade med min Nikon D800 + Nikon 16–35mm f/4 och två av bilderna med min GoPro hero 4 black. 
 
Hallgrímskirkja i Reykjavik.
 
På vägen mellan Vik och Fjaðrárgljúfur, så speciella landskap.

Jökulsárlón – Glacier Lagoon. 
 
Varma källor vid Strokkurområdet.
 
Gullfoss, ett av de mäktigaste vattenfallen på Island.
 
Glaciären Svínafellsjökull.
 
Tog paus vid vägen, några minuter senare öste regnet ner.
 
 Blåa lagunen, en av mina favoriter.

Får, får, får är Island i ett nötskal det. Det finns över 500 000 får på Island, nästan dubbelt upp än vad det finns invånare.

Jökulsárlón.
 
Den andra dagen ringde väckarklockan tidigt och efter frukost på hotellet så forsatte färden norrut. Målet var Kirkjufell och vägen dit var ganska lång så det tog ett par timmar, det regnade och var ganska dimmigt dessutom. Det finns nog ingenstans som det regnar så mycket som på Island. Enda gången solen lyste när vi var där var när vi var vid Gullfoss och då lyste solen ett par minuter. Gullfoss var nästa ställe på tur efter Kirkjufjell och detta är verkligen ett stort och mäktigt vattenfall. Vatten vid Gullfoss faller i två omgångar, först 11 meter och sedan 21 meter rakt ner i en klyfta som är 20 meter bred. Vid Gullfoss åt vi middag och forsatte mot dagens sista mål som var det geotermiska området där Geysir och strokkur finns och det ligger inte många kilometer bort från Gullfoss. Strokkur är alltså den mest aktiva gejsern av dom två och den erupterar ungefär var tredje till var femte minut, men nog f*n var det svårt att få den på bild i alla fall. Det kokande vattnet i Strokkur kan nå en höjd på cirka 20 meter och vattnet är riktigt varmt, så det gäller att hålla sig på avstånd. Bredvid dessa två gejsrar finns en del varma källor. Jag hade bokat en stuga där vi sov den andra natten på andra sidan vägen av detta område, främst för att vara först på plats nästa morgon för att få ta folkfria bilder ;) 
 
Kyrkan i Vík.
 
Skógafoss, en annan favorit. Behöver jag säga att jag var genomvått efter denna bild.
 
Jökulsárlón.
 
Vår hyrbil som vi hyrde från IceRental cars.
 
Strokkur erupterar. 
 

Inte en människa så långt ögat kan nå. 
 

Blå lagunen och dess härliga vatten.
 
Kirkjufell (kyrkberget).


Mera får. 

Bland de varma källorna vid Strokkur, jag var lite olaglig och klättrade över räcket, ni vet, allt för en bra bild ;) 
 
Fåren låg nära vägarna överallt och ibland fick man hoppa på bromsen tvärt.
 
United states Navy DC plane wreck. 
 
Lavastensfält.
 
Den tredje dagen började tidigt den också. Gjorde mig i ordning och slängde kameraväskan på axeln och rusade iväg över vägen till Strokkur, dock var vi inte först på plats eftersom en annan fotograf hade tänkt samma sak och det tog inte länge innan en och annan drönare började uppenbara sig. Det hade kunnat bli riktigt coola bilder med drönare på Island och jag ångrar att jag inte hade köpt en att ta med på resan. 
 
Vi åt frukost på hotellet innan vi fortsatte med resans längsta etapp, Geysir – Jökulsarlon som är 360 kilometer lång. Det gick ganska snabbt för chauffören tills han upptäckte att det nog finns poliser på Island också, haha ;) När vi närmade oss Jökulsarlon, såg vi en glaciär och tog chansen att titta närmare på den. Det var rätt häftigt att faktiskt stå så nära en glaciär. Framme vid Jökulsarlon var det vi och en drös med japaner, så jag fick ju förstås fotografera en och annan som vanligt. Jökulsarlon är alltså den största och mest kända issjön på Island och det är smältvattnet från glaciärerna som finns i denna sjö. Ett "must see" om man är på Island. 
 
Nästa stopp på resan var Fjaorargljugfur (invecklat namn), vilket är en djup floddal som är väldigt speciell och vacker såklart. Det började bli kväll och jag hade inte bokat något boende denna natt, eftersom allting var fullt, så det blev att börja googla. Jag hittade ett hotell med perfekt läge men tyvärr hade de bara rum för en person kvar, men jag chansade och kastade mig på luren för att höra om det verkligen inte fick plats med en säng till och de tvivlade till en början men sa ändå ja till sist. Eftersom tiden var knapp så bestämde jag att vi skulle besöka Vik, vilket är en urmysig stad på södra Island innan vi åkte till hotellet. Jag googlade fram ett bra matställe som vi åt på och sen fotograferade vi både kyrkan och stranden i Vik. Hade lite problem att hitta basaltklipporna men de visade sig att vi var på fel sida av berget. Vik är Islands regnigaste plats och det började faktiskt regna när vi var här, så vi drog vidare mot hotellet som låg precis brevid Eyfjallajökul, vulkanen som hade utbrott år 2010. 
 

Kirkjufellsfoss och Kirkjufell i bakgrunden. 
 
Tummen upp för att det fanns ett badförbjudet område vid blåa lagunen också. 
 
Skógafoss.
 
Stranden i Vík, Reynisdrangar. 
 
Black sand beach. 
 

Bland rykande gejsrar. 
 
Klipporna vid Black sand beach. 
 

Seljalandsfoss. 
 

Islandshästar, så fina och snälla.  
 
Som tur var låg hotellet som vi låg på den sista natten en kilometer från vattenfallet Skogafoss. Skogafoss var en av de sakerna som jag hade sett mest fram emot på Island. Det finns massvis med otroliga bilder av detta vattenfall på internet. Såklart var vi först på plats denna morgon, eller först på plats kan man väl egentligen inte säga eftersom det fanns massvis med människor som låg i tält en bit från vattenfallet, men de sov ju ännu när vi anlände. Skogafoss är alltså ett av Islands största vattenfall och det är 25 meter brett och faller 60 meter rakt ner. Skogafoss är också speciellt eftersom man kan vandra upp brevid fallet och se det uppifrån. Både jag och kameran var genomvåta efter att vi var klara vid fallet och det satt fint med frukost och torra kläder efter detta. 
 
Efter att vi chekat ut från hotellet så styrde vi mot Solheimasandur och flygplanet som kraschade där för över 40 år sedan. Planet ligger ute på en strand och det är meningen att man ska kunna köra bil ut till planet men såklart finns det dårar som har kört utanför vägen och den var numera igenbommad och avstängd, man fick inte alltså köra ut till planet som förrut utan var tvungen att gå. Planet låg fyra kilometer från vägen och den igenbommade grinden, så det var bara att hoppa ur bilen och börja gå. Planet såg man ju inte till förrän man nästan var framme så det var bara att följa vägen. Planet är ett United States Navy DC plan och det kraschade på den svarta stranden för att bensinen tog slut. Det blev alltså en ofrivillig åtta kilometers promenad denna morgon, men lite motion behöver man nog när man är på semester också.
 
Det nästsista stoppet på Islandsresan var Seljalandsfoss, detta vattenfall är speciellt för att det är det enda vattenfall man kan gå bakom, men då får man räkna med att bli genomblött också. Hur som haver var också det en häftig upplevelse och efter detta var det bara ett stopp kvar, blåa lagunen i Grindavik. De allra flesta besöker Blåa lagunen när det kommer till eller åker från Island, just för att den ligger så nära flygplatsen. Blåa lagunen ska man boka i förväg annars blir man troligtvis utan plats, eftersom det oftast är fullt och det hade jag turligt nog gjort. Vi kom dit ganska tidigt eftersom programmet var genomfört och vi hade lite att göra, allt gick alltså ännu en gång enligt mina planer. Den ena sidan av blå lagunen är alltså själva badet och på den andra sidan får man gå runt och titta och FOTOGRAFERA såklart, vilket jag gjorde. Blåa lagunen var så härligt med sitt 40 gradiga vatten och verkligen en upplevelse. Ännu ett måste om man är på Island och något som man kan checka av på sin bucket list, med andra ord ett perfekt avslut på en härlig resa. 
 
Skógafoss från ovan.
 
Fjaðrárgljúfur
 
  Strokkur/Fjaðrárgljúfur 
 
Seljalandsfoss.
 
Överallt ser man spår av vulkanerna på Island. 
 
Framför Skógafoss.
 
Sist och slutligen är jag verkligen fascinerad av detta land och hoppas verkligen på att få resa hit någon mer gång. Vi höll ju mest till på södra Island och jag tror det är där som guldkornen finns också. Jag kan varmt rekommendera detta land just för att det är så unikt och olikt något annat. Man får ju en viss längtan tillbaka efter att man redigerat dessa bilder och skrivit detta inlägg. Avslutar med en bild som jag tycker symboliserar Island, is, blått vatten och mäktiga landskap. Tack Island, I´ll be back! 
 

Kommentarer
Ine säger:

Oj va fina bilder ! Island är ett så vackert land! Va själv där 2 veckor i början av augusti ! Men vi hade sol varje dag och de regnade som längst bara en halv dag. Annars va de någon skur någon gång. Men vi hade tur på det sättet eftersom vi liftade och vandrade väldigt mycket + buss då ibland. Men de blir säkert sämre mot hösten :(

2016-12-04 | 23:10:30
Miss Baby Peaches säger:

Gud vad härliga bilder! Så häftiga!

2016-12-05 | 09:24:53
Bloggadress: http://babypeaches.blogg.se/
Mallon säger:

Va häfti bild e vaa hede på tieg å Johan på klippor:D

2016-12-26 | 19:43:06
Anna säger:

Hej, du som tycker om att resa, har du aldrig funderat på att åka och backpacka?

2017-03-14 | 16:40:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback