NYC part two

Det är alltid lika svårt att veta hur man ska dela upp dessa reseinlägg, men denna gång bestämde jag mig för att berätta om varje resedag skilt för sig. Vi startade vår resa från Närpes 6 på torsdagsmorgonen och kom till flygplatsen i Helsingfors i god tid, vilket var tur. Klockan 2 satte vi oss på flygplanet mot the big apple. Flygturen gick riktigt över förväntan. Tror det berodde mest på att man såg så fram emot vad som väntande där på andra sidan Atlanten, samt att man hela tiden kunde hålla koll var vi var, hur länge det var kvar och who wants to be a millionare spelet, haha ;)  
Vi landade på John F. Kennedy runt 3 tiden amerikansk tid. Vi fick väl köa cirka 1,5-2 timmar innan vi slapp fram till passkontrollen och kunde äntra landet. Kappsäcken fanns som tur var kvar på andra sidan när vi slapp genom och nästa problem var att hitta transport till hotellet. Bestämde oss för det bekvämaste sättet och tog taxi. JFK ligger cirka 25 kilometer från centrum och under taxiresan dit så minns jag att jag tänkte "is this it?" Men det har jag i och för sig tänkt om varje storstad jag har besökt. Man kan väl bara konstatera att områdena runt stadskärnorna inte är så vackra helt enkelt. Vi bodde på ett Hilton på 33:rd street och resan dit tog väl runt en timme för att trafiken löpte väldigt trögt. Under första kvällen hade vi tänkt utforska staden lite, men det blev en sväng efter lite mat och sedan hölls inte ögonen öppna längre. Vi hade trots allt varit uppe mera än ett dygn.

 
Första dagen började med en riktig amerikansk frukost på hotellet. Potatis, bacon, croissanter, äggröra, corn flakes med mera. Efter frukosten var det dags att börja klura ut programmet och ännu en gång försöka lära sig ett nytt tunnelbanesystem. Första dagen var vädret grått och dimmigt. Vi hade haft som plan att åka upp i helikoptern men det alternativet fick vi stryka precis som turen till Rockefeller center. 
 
 
Vi vandrade iväg till Grand central som låg rätt när hotellet. Här fotograferade jag bilder med lång slutartid och hade på självutlösaren och sedan när jag skulle börja ta "vanliga bilder" så trodde jag att slutaren i kameran hade gett upp och blev helt förtvivlad. Det tog ett tag innan jag förstod att jag hade glömt att stänga av självutlösaren därav det konstiga ljudet.  Efter att vi fotat vad som skall fotas på GC så började sökandet efter tunnelbanebiljetter. Till slut hittade vi ner till tunnelbanan och blev aningen chockade att vi alla fyra skulle använda samma kort i tunnelbannan. Pappa kom snabbt på en bra idé för att spara på saldot ;) 


Vi körde i princip nästan så långt ner man kan komma på Manhattan med tunnelbanan, till World trade center 9/11 memorial. Hade lite problem med att hitta till groparna men till slut fann vi dem. De var alltså här tvillingtornen stod för 14 år sedan. Det kändes riktigt konstigt att tänka sig att två stora torn rasade samman här, vilken förödelse det måste ha varit. Men det var trots allt riktigt fint med alla inristade namn och vattenfallen vid minnesplatsen. 


Där ett av alla torn stod (torn 6 tror jag det var) har man byggt upp ett nytt. Detta ovan är alltså One World Trade Center (tidigare Freedom tower). Det är 541 meter högt och dagen vi var där kunde man inte ens se toppen, ja ni ser ju själva. Detta torn är byggt på ett sådant sätt så att det skall klara en eventuell flygplanskrasch. Jag läste dessutom på nätet att dom kommer att öppna upp ett observationsdäck i detta nu i maj.

 
Efter besöket vid tornen så vandrade vi neråt till Battery Park. Där köpte vi biljetter till the famous Statue of liberty. Sen började vi köa till säkerhetskontrollen innan vi fick hoppa på båten till Liberty island. Och visst var det rätt mäktigt när vi närmade oss Liberty Island och man äntligen fick se denna mäktiga sevärdhet in real life. #Goosebumps ;) 
 
 
Vi tog förstås en hel del foton med denna staty. Det är ju trots allt en av de sakerna man associerar New york mest med. Vi gick också en sväng via souvenirshoppen och köpte oss en egen liten gudinna innan vi hoppade på båten tillbaka till Manhattan.
 

Där mötte vi på denna söta typ. Ingen storstadsresa utan ekorrar ;)

 
Nästa stopp på listan var Wall street. Dit var det heller inte så långt, så vi gick. Det stör mig så här i efter hand att jag inte tog någon bild med finanstjuren. Annars är det väl inget speciellt med Wall street, det hör väl liksom bara till att man ska ha varit där, i världens mäktigaste finanscentrum :)


New York stock exchange som ligger på Wall Street. Efter Wall street vandrade vi vidare och hamnade på Dunkin' Donuts och jag kunde äntligen uppdatera instagram, haha. Ni vet minsta tillfälle till WIFI tas tillvara, eftersom jag inte har tillgång till mobilinternet utomlands. Sedan var det bara att leta upp närmsta tunnelbana som skulle ta oss till Perry street.

 
På Perry street bor ju ingen mindre än Carrie Bradshaw herself. Jag tittade genom alla Sex and the city säsongerna förra våren, så att få se denna plats var coolt. Vi hade lite svårt att hitta huset men fick hjälp av en trevlig amerikan. När vi kom dit stod ingen på trappan, men hela tiden passerade folk som ville ställa sig där och ta en bild. Efter detta tog vi tunnelbanan tillbaka till hotellet.


Efter att vi hade vilat upp oss på hotellet styrde vi kosan mot Times Square och tanken var att äta på Hardrock café men där var väntetiden 3 timmar, så det blev det inget av. Istället letade vi upp ett annat mysigt ställe. 

 
Och tidens ruta, alltså WOW!  Dock svårt att fånga på bild eftersom det var så himla stort.

 
Kvällen avslutades på hotellets "Rooftop bar". Någon sådan kunde vi tyvärr inte finna, utan vi var väl aningen olagliga och var ute på hotellets högsta punkt i alla fall. Jag höll mig dock mot väggen, bara tanken på att gå ut mot kanten gjorde mig svimfärdig. Fick i alla fall fina bilder av skyskraporna där uppe. Vi bodde precis brevid Empire state building, som ni ser på bilden.

Det var första dagen i New York det. Vi hann kryssa av många punkter på "måste besöka listan" 
To be continued...

Kommentarer
▲ R O B I N N S säger:

Vilka fina bilder!

2015-05-14 | 17:39:51
Bloggadress: http://robinns.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback