Att fota manuellt

För att kunna fota manuellt så finns det tre ord man måste förstå vad de innebär och de tre orden är slutartid, bländare och ISO. Dessa tre samverkar/påverkas alltid av varandra och reglerar ljuset. Nedan förklarar jag hur. 

 
Slutartid 
Slutartid är tiden så länge slutaren är öppen i kameran. Ganska logiskt, eller hur? Det vill säga, när du trycker på avtryckaren öppnas en lucka i objektivet och stängs när bilden är tagen. Den tid luckan är öppen, det är slutartiden. Desto längre slutartid desto mera ljus slipper in i kameran. 
 
Bilden ovan till vänster har jag tagit med en slutartid på 1/5000 (en femtusendels) sekund. Slutaren var bara upp en liten liten stund vilket gjorde att rörelsen frystes. Vilket är viktigt om man till exempel som ovan vill få en skarp bild på människor som rör sig. Använder man en kort slutartid i mörka förhållanden blir bilden mörkt och tvärtom om man använder långa slutartider på dagen blir bilden för ljus.
 
Bilden till höger däremot är tagen med en slutartid på en halv sekund.Kameran har inte fryst vattnet utan fångar upp vatten hela tiden som det rörs, vilket gör att det ser mjukt ut. Slutaren är öppen länge, bilden tas under en lång tid.Med en längre slutartid hinner kameran ta in mycket ljus eftersom slutaren är öppen längre. Vilket innebär att det är bra att använda sig av långa slutartider när det är mörkt, dock måste kameran då vara blixtstilla för att bilden inte ska bli suddig. I sådana situationer kan det vara bra att använda sig av stativ, vilket jag gjort när jag tog denna bild.
 
 
 
Bländare
Bländaren (anges med bokstaven F) reglerar hur mycket ljus som släpps in genom kameran. Desto större bländarens öppning är desto mer ljus släpps in. Bländaren påverkar även bildens skärpedjup (hur stor del av bilden som är skarp). Stor bländaröppning anges med lågt bländartal. T.ex. 1,4. Liten bländaröppning anges med högt bländartal t.ex. 14. En stor bländaröppning släpper alltså in mycket ljus och ger ett kort skärpedjup medan en liten bländaröppning släpper in lite ljus och ger ett långt skärpedjup.
 
På bilden till vänster har jag använt bländare 1,8, dvs lågt bländartal och stor bländaröppning. vilket innebär att det blivit ett kort skärpedjup. Har haft fokus på ögonen och det innebär att ögonen och ett lite område runt omkring har blivit skarpt medan allt det andra är oskarpt. 
 
På bilden till höger däremot har jag använt bländare 7,1, d.v.s. högt bländartal och liten bländaröppning. Bilden har fått ett långt skärpedjup, vilket är bra vid landskapsfotografering eftersom man då vill att hela bilden ska bli skarp. 
 
 
 
ISO
ISO anger hur ljukänslig kameran är. När ljuset är dåligt, behöver kameran vara mera känslig för ljuset och då ställer man in ett högre ISOtal. När ljuset är bättre så behöver kameran inte vara lika känslig och då ställer man in ett lågt ISOtal. Dock finns det en stor nackdel med högt ISO, bilden blir brusig.
 
Bilden till vänster är tagen med ISO 200. Ett lågt ISOtal, eftersom ljuset utomhus var ljust och bra. På bilden förekommer nästan inget brus.
Bilden till höger är tagen med ISO 3200, eftersom ljuset var dåligt och skulle jag inte ställt in ISO:t så högt hade bilden blivit svart. I denna bilden förekommer desto mera brus, syns inte så bra nu dock. Jag hade i och för sig kunnat använda blixt, men det är ju en anna femma och det blir långt ifrån lika snyggt. 
 
Var ställer man in detta? 
Det är olika på olika kameror när man ska ställa in dessa saker. Oftast måste man gå in i menyerna på de kameror som är till för nybörjarna, men på de mer avancerade kamerorna sitter dessa inställningar lättillgängliga på diverse rattar. 

Kommentarer
Trici säger:

Vilka bra tips! :)

2013-01-08 | 12:44:18
Bloggadress: http://photosbypattra.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback